пиано

Александър Томов

Александър Томов

Александър Томов е роден в град София. Започва да учи пиано на 7 години при частен педагог. От 2013 до 2021 г. е ученик в НМУ ,,Л. Пипков’’ в класа на Ани Тодорова. От 2021 г. и понастоящем е студент в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Илия Чернаев.

Александър е лауреат от множество конкурси и фестивали. Носител е на II награда от конкурса ,,Орфеева дарба’’ – 2013 г. През 2019 г. печели I награда и специалната награда на журито от XIV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник. Също така е носител на множество награди от конкурс по солфеж ,,проф. Камен Попдимитров’’.

През 2018 г. печели III награда на конкурс по история на музиката и теория на музикалните елементи, което му носи стипендия от Министерство на културата. През 2021 г. печели I награда на международния конкурс „Radda Rise International Piano Competition” в Америка. По-късно през същата година става носител и на I награда на деветото издание на международния Финландски конкурс на името на композитора Ян Сибелиус „JSFest Competition”. Взима участие в майсторските класове на изявени професори, като Паскал Немировски, Сергей Редкин, Людмил Ангелов, Борислава Танева, Александър Хинчев, Иво Калчев, Аглика Генова и Любен Димитров, и др. Александър има опит в подготовката на млади изпълнители с инструмент пиано.