Калоян Серафимов

китара

Калоян Серафимов

Калоян Серафимов е роден на 17.01.2000г. в град София, но израства в град Златица. Там е и първият му досег с музиката - когато е на 4-годишна възраст започва да посещава уроци по пиано, в продължение на 1 година. Започва да свири на китара, когато е на 7 години, вдъхновен от музиката на групи като Дийп Пърпъл, Лед Цепелин, Рейнбоу и др. 

В ученическите си години Калоян свири на ударни инструменти в  училищния Марчинг Бенд „Марчинг Старс“, гр. Златица, с ръководител Тодор Цачев. Заедно с бенда концертира, както в България така и в чужбина. Една от най-значимите им изяви е през 2014 г., когато участват в телевизионното предаване „България търси талант“, където стигат до полуфиналите. През 2017 г. участват в международен фестивал за духови оркестри в гр. Цюрих, Швейцария. Най-голямата музикална страст на Калоян обаче винаги е била китарата. Той решава да задълбочи своето обучение и през 2017 г. започва да посещава уроци по китара в гр. София при Огнян Весков. Една година по-късно е приет в Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Поп и джаз китара“. През годините, в които е студент в НМА, Калоян участва в различни концерти и продукции. Свири заедно с Биг бенда към НМА в зала „България“, Sofia Live Club, 7/8 TV и др. Свири още заедно със „Софийски духов оркестър“ участват в концерт по случай новооткрития Биг бенд към СДО, както и с „Младежки китарен оркестър“ в Joy Station и Зала 1 на НДК. По време на следването си, Калоян участва в записи на песни за музикални конкурси. Също така е бил част и от различни музикални групи, с някои от които продължават своята съвместна работа. 

През 2022 г. завършва своята бакалавърска степен на образование. Решава да продължи с магистратура, отново в НМА, но този път в „Теоретико-композиторски и диригентски факултет“ със специалност „Педагогика на обучението по музика“. Паралелно с това работи и като частен учител по китара. През 2023г. Калоян завършва своята магистратура и продължава да работи по специалността си, като действащ музикант и преподавател.